2111018179 info@mountzoura.gr


Δεν έχουν περάσει ούτε 3 ημέρες από την επιστροφή μας από την μαγευτική Ζάκυνθο και κάθομαι να γράψω το πρώτο μου άρθρο για φέτος εμπνευσμένο από την Ίριδα, την αγαπημένη μου ανιψούλα που είχα την τιμή φέτος να φιλοξενήσω στο @HomeElisabeth. 

Η μόλις δεκαοχτώ μηνών Ίρις είναι ένα βήμα πιο μπροστά από κάθε παιδί της ηλικίας της που έχω γνωρίσει μέχρι και σήμερα. …… Έτσι μου γεννήθηκε το ερώτημα: 

“Ποιο είναι το μυστικό για να αναπτυχθεί το νοητικό, γνωστικό και κοινωνικό δυναμικό του παιδιού σου;” 

Είναι η αγάπη και η τρυφερότητα που δέχεται; Είναι η καλή ποιότητα ζωής που μπορεί να παρέχει ένας γονιός; Ή μήπως είναι κάτι έμφυτο, κάτι που είναι γραμμένο στο DNA από την στιγμή που γεννιόμαστε; 

Όλα τα παραπάνω έχουν ποσοστό ευθύνης και επιρροής αλλά δεν είναι το κλειδί της επιτυχίας. Το κλειδί που ξεκλειδώνει το μυαλό, τις αισθήσεις & τις κινητικές λειτουργίες ενός παιδιού είναι τα “ερεθίσματα” που δέχεται καθημερινά αλλά ιδιαίτερα την περίοδο των διακοπών που όλο το δικό του πρόγραμμα αλλά  και των γονιών του αλλάζει και γίνεται πολύ πιο χαλαρό.

Όπως κάθε παιδί της πόλης, έτσι και η μικρή ήρθε σε επαφή με τα ζώα του χωριού και πήρε ερεθίσματα και γνώσεις. Θα σας περιγράψω μερικά από αυτά: 

Δε θα ξεχάσω το “σοκ” και την χαρά που ένιωσε η μικρή όταν αντίκρυσε την μεγάλη καρέτα-καρέτα στον κόλπο του Κεριού. Επιβιβαστήκαμε στο καραβάκι το οποίο θα μας πήγαινε εκδρομή στο Μαραθονήσι και θα έψαχνε να βρει την χελώνα θαμώνα του Κεριού. Μια χελώνα που παραμένει εκεί στο λιμανάκι όλο τον χρόνο επειδή την ταΐζουν και την προσέχουν οι ντόπιοι. Αφού καθίσαμε και τακτοποιηθήκαμε ξαφνικά κάποιος βγάζει μια φωνή και όλοι γυρνάμε προς το μέρος του…τον βλέπουμε να εστιάζει την προσοχή του στην θάλασσα και αμέσως αντιλαμβάνομαι ότι η καρέτα-καρέτα έκανε την εμφάνιση της. Παίρνω κατευθείαν την μικρή αγκαλιά και την πάω να δει την χελώνα…όταν την βλέπει μένει άναυδη και ξεχειλίζει από χαρά…μου την δείχνει και κοιτάει επίμονα μια εμένα και μια την χελώνα. Της εξηγούμε ότι αυτή είναι μια χελώνα, μένει μόνιμα εδώ και είναι φιλική, τρώει μόνο ψαράκια και συμπαθεί πολύ τα παιδάκια. 

Την επόμενη μέρα πήγαμε για μπάνιο στον μακρύ γιαλό και εγώ με τον ξάδελφό μου πήραμε τις μάσκες μας για να εξερευνήσουμε τον βυθό. Ήταν φανταστικά αλλά δεν θα εστιάσω εδώ…κατά την επιστροφή μας, ο ξάδελφός μου εντόπισε έναν αστερία στα ρηχά και αφού τον έβγαλε προσεκτικά για να μην τον τραυματίσει τον πήγε στην Ίριδα η οποία ήθελε να το πιάσει και να παίξει μαζί του. Της εξηγήσαμε και πάλι ότι αυτός είναι ο κύριος Αστερίας, δεν τσιμπάει, αλλά είναι ευαίσθητος και δεν μπορούμε να τον κουνάμε δεξιά και αριστερά ούτε να είμαστε απότομοι μαζί του. Επίσης δεν μπορεί να ζήσει στην στεριά και για αυτό αφού τον χαιδέψαμε προσεχτικά για λίγο τον επαναφέραμε στην αρχική του θέση στον ίδιο ακριβώς βράχο που τον βρήκαμε. 

Την επόμενη μέρα τα ξαδέρφια μου γυρίζοντας  με την μικρή από το μπανιο τους , έφεραν μαζί τους ένα μωρό κοτοπουλάκι που είχε χάσει τη μητέρα του…ήταν αδύναμο και αβοήθητο  και δεν θα επιβίωνε οπότε μαζί με την Ίριδα και τον μπαμπά της, φτιάξαμε ένα μικρό κουτί για να έχει κάπου να μείνει…του τρύψαμε λίγη φρυγανιά και και του βάλαμε νερό σε ένα μικρό καπάκι όπου έπεσε με τα μούτρα να πιεί γιατί διψούσε πάρα πολύ. Για 5 μέρες το μεγαλώσαμε και το προσέχαμε πάντα σε συνεργασία με τη μικρή εξηγώντας σε κάθε μας βήμα τι κάνουμε και γιατί. Όταν έφτασε η στιγμή που έφυγαν τα παιδιά και δεν μπορούσαν να το πάρουν μαζί τους στην Αθήνα, δώσαμε το κοτοπουλάκι στην γιαγιά να το βάλει στο κοτέτσι μαζί με τα υπόλοιπα κοτόπουλα της.

Πολλά ακόμη ζώα είδε η μικρή στο @HomeElisabeth (έναν τρομαγμένο σκατζόχοιρο, άλογα, προβατάκια κλπ) και πήρε ερεθίσματα και γνώσεις για τις ονομασίες τους, τις συνήθειές τους, το μέγεθος τους, τη διατροφή τους κλπ

Ακολουθεί σύντομα νέο άρθρο με ερεθίσματα από την περίοδο των διακοπών! Μείνε συντονισμένος στην @Mountzouragr! 

Γράψτε τα σχόλια σας & τις σκέψεις σας: